Skip to Content

Všude dobře, doma nejlépe

Closed
by 27 dubna, 2023 Domov

Chystáte se na dovolenou do vaší vysněné země, nebo už jste tam dokonce odjeli a užíváte si ji plnými doušky. Pracujete či studujete dlouhodobě v zahraničí, ne nutně na druhé straně zeměkoule od vaší země, ale dostatečně daleko, že domů se na víkend neotočíte?

Ačkoliv v obou případech se s největší pravděpodobností jednalo o vaše rozhodnutí, těšili jste se a možná jste ještě nadšeni, steskem po domově netrpíte, dáte nám za pravdu se starým známým českým příslovím: “Všude dobře, doma nejlíp.”

Vybrali jsme několik důvodů, proč většina z nás se stejně nejradši vrací domů. Proč ne všichni zůstávají pracovat v cizině a neusazují se zde.

Pocit cizinectví

Ačkoliv umíte místní jazyk, stejně nemusíte zapadnout. Obzvlášť ze začátku budete bojovat s byrokracií – založit si bankovní účet, získat identifikační kartu země, najít si svého praktického doktora, kterého bude zajímat váš český chorobopis.

Kulturní šok

Ze začátku pod vlivem hormonů vám všechno přijde romantické a exotické. Dokonce i to, co by vás za normálních okolností ve vaší zemi rozčilovala. Až prvotní vzrušení z něčeho nového opadne, začnete si všímat rozdílů mezi kulturami a mnohé vám už tak příjemné připadat nebudou. Jenže je nezměníte, je to součást země, do které jste se vydali.

Pamatujte, že čím dál od vlasti se vydáte, čím exotičtější to bude země, tím větší šok pravděpodobně zažijete. Je na to potřeba myslet dopředu při výběru země, kde chcete nějakou dobu žít. Je jedno, zda se bude jednat o cestování nebo o pracovní pobyt.

Slabší kontakt s vlastí

I když žijeme v době pokroků a vyspělých technologií, tj. není problém si zdarma neomezeně volat s osobou na druhém konci naší planety, není nad osobní kontakt. Po čase vám bude rodina a nejbližší přátele chybět. Vyhraďte si proto čas a vracejte se za nimi. Nezapomeňte si najít nové kamarády i v cizině, pokud cestujete úplně sami. Pomohou vám překonat první nápory stesku po domově.

Previous
Next