Skip to Content

Tekuté švestky

Closed
by 27 dubna, 2023 Produkty

Zejména mezi muži, je nejoblíbenějším způsobem, nalít švestky do lahví.
Postup je velice jednoduchý.
1)    Nejprve přesvědčíme partnerku, že tolik povidel, co by z tohoto množství vzniklo, nemůžeme nikdy ujíst. A že jí tím ušetříme práci.
2)    Nasbíráme ovoce, které nesmí být nahnilé nebo pokryté plísní. Někteří znalci říkají, že nejlepší je to hodně zralé, ve kterém už se usídlili nájemníci. Věc názoru a žaludku.
3)    Ovoce pečlivě očistíme od trávy a podobných nečistot.

A nyní stojíme na pomyslném rozcestí. Necháme si švestky vykvasit doma nebo je povezeme do palírny?
–         Jestliže zvolíme druhou možnost, máme v podstatě hotovo.
–         Počkáme, až za nás celý proces vykonají v palírně a jen si dojedeme pro výsledek.


Nejen krb, zahřeje

Jestliže si chceme kvas na slivovici připravit sami, musíme se nejprve vybavit.Není to nijak složité, ani nákladné.
a)     Pořídíme si kvasnou nádobu.
–         Je to většinou soudek, dřevěný nebo plastový, který má buď kvasnou zátku nebo ho necháme mírně poodkrytý.
–         Hlavně pozor na hmyz, který bude lákán vůní kvašeného ovoce.
b)    Zvolíme místnost, ve které neklesá teplota pod patnáct stupňů.
–         Nižší teplota zastavuje kvasný proces.
–         Příliš vysoká ho urychluje a slivovice ztrácí svou budoucí vůni.
c)     Přibližně po pěti týdnech nahlédneme do soudku.
–         Pokud na nás zírá kvasný koláč, který se snaží zmizet pod hladinou, je hotovo. Raději ho odstraníme.

Nyní je náš polotovar připravený k dalšímu zpracování. Naložíme a odvezeme do nějaké osvědčené palírny. Nechceme přeci, aby nám naše dílo pokazil nějaký nedouk. Tři hodinky si počkáme a vezeme si domů slivovici, se kterou se ještě téhož večera pochlubíme svým sousedům, tak jak to oni dělají každým rokem. Věřte, že ta Vaše bude ale stoprocentně nejlepší. A kolik vlastně této tekutiny získáte? Za každých deset kilogramů jeden litr.

Previous
Next