Skip to Content

Prospívají nám mléčné produkty?

Closed
by 27 dubna, 2023 Produkty

Většina z nás má vžité, že mléčné výrobky jsou zdravé a měli bychom je co nejvíce konzumovat. V dnešní době se však již názory různí, protože se začínají prosazovat studie, zpochybňující význam mléka. Několik desetiletí zůstávalo až extrémně populárním produktem, aby v poslední době nastal zlom a jeho spotřeba začala rapidně klesat.
 
Proč už to není, co to bývalo
1.      Člověk je stále náchylnější k alergiím
Mléčné produkty jsou zdrojem vápníku, vitamínu B12 a D i bílkovin, ovšem až 75 % lidí na celém světě má potíže mléko trávit! Tam, kde mají nejvyšší příjem mléčných produktů, mají nejvíce lidí postižených osteoporózou. Záleží totiž na tom, jak organizmus dokáže množství přijatého vápníku přijmout a hlavně správně využít. S tolerancí mléčné bílkoviny máme stále více problém, protože zatěžuje střevní sliznici a imunitu, která je už tak u lidí často snížená. Vyvine se alergie na kravské mléko nebolaktózová intolerance.

       2.   K propagaci mléka vedou ekonomické důvody
Konzumace mléka se vyzdvihovala především z důvodů ekonomických. Je to jen uměle vytvořená pravda, že mléko je vhodné pro všechny. Už u dětí od 2 let není mléko dokonale natráveno, a jeho hnilobným rozkladem se porušuje mikroflóra. Navíc fermentační procesy, které podporují zdravé střevní prostředí a kterými je mléko upravováno na jogurty, sýry a jiné mléčné produkty, neprobíhají často správným způsobem.

       3.   Kráva je už jen pouhý stroj na mléko
I když na krabici s mlékem vidíte kravičku s telátkem na pastvě, ve skutečnosti ta kráva, z které mléko pijete, pastvinu v životě neviděla. Do kvality mléka se tak promítá stres zvířat, který zažívají při odebírání mláďat, umělém oplodňování, umělém dojení. Kráva musí rychle znovu zabřeznout, a tak je vyčerpaná. Velkochovy mají daleko k humanitě a podle toho vypadá i kvalita mléka.

Previous
Next